Sähkö takaa lämmön revontulien tanssiessa taivaalla

Inarijärven rannalla paukkuu yli 30 asteen pakkanen, mutta lattialämmitys pitää Revontulikodan kotoisen lämpimänä. Kodat ovat joulun alla valmistuneen Erähotelli Inarin erikoisuus ja moni matkailija haluaa viettää niissä ainakin yhden yön.

Kylmän kangistamat jyhkeät rantamännyt, Inarijärven lumilakeus ja koko pohjoinen taivas avautuvat Revontulikodan
isoista ikkunoista. – Revontulikotaan mennään jo aikaisin illalla. Ja vaikka revontulia ei näkyisi, on kokemus asiakkaalle myönteinen, Erähotelli Inarin yrittäjä Jouko Lappalainen tietää.


Revontulet olisivat yön täyttymys, kun mainosvaloja vilkkuvan suurkaupungin asukas heittäytyy sängylleen kotaan,
suurten ikkunoiden alle. Elämyksiä ovat kuitenkin myös pimeys, hiljaisuus ja kirkas tähtitaivas – samoin kuin käveleminen
jäätyneellä järvellä, poro- ja huskysafarit ja vierailu kylän Saamelaismuseo Siidassa.

Inarin kirkonkylään nousseet Erähotelli Inarin viisitoista Revontulikotaa on rakennettu Ivalossa Revontulikota Oy:n
työmaalla. Elementit on varustettu sisähallissa sähköistystä myöten valmiiksi ja siirretty kokoamisen jälkeen noin 40 kilometrin
päähän Inariin, jossa ne on liitetty suoraan sähkö-, vesi- ja viemäriverkkoon.

Revontulikodat pysyvät lämpiminä DEVI by Danfoss -lattialämmityksellä: jokaisessa kodassa on Devicell asennus- ja
eristelevyt, joihin on asennettu Deviflex 10T -lämmityskaapelit ja myös pesuhuoneissa on Deviflex-lämmityskaapelit.
Vesijohtojen pysyminen sulina kovillakin pakkasilla on varmistettu lämmityskaapeleilla ja myös neljä suurta ikkunaa
lämpenevät sähköllä: kun Revontulikodan toimitusjohtaja Antti Holmberg painaa napista, lumikerros sulaa ja maisema
kirkastuu.

Rexeliltä sähkötarvikkeet Inariin

Revontulikota on rakentanut kotia kolme vuotta. – Ensimmäisenä vuonna tehtiin yhdeksän, toisena 42 ja viime vuonna 117, Holmberg laskee. Sähköurakoinnista on vastannut jo kaksi vuotta porilainen Mekeltek Oy ja viime vuodesta lähtien sähkötuotteet on toimittanut niiden käyttämä tukkuliike Rexel Finland Oy.
– Yhteistyö on pelannut hyvin ja Rexelin OmaMyymälä työmaan vieressä on ollut hyödyksi. On helpompi toimia, kun sähkötarvikkeet
ovat siellä, missä työtä tehdään ja niitä on riittävästi, Holmberg kertoo.

Yhteistyön sujuvuutta Rexelin kanssa kiittää myös Oy Danfoss Ab:n aluemyyntipäällikkö Jari Leuhtonen: yritys on toimittanut jo kymmeniä vuosia Rexelille lattialämmityselementtejä ja -kaapeleita sekä niiden termostaatteja.

Rexel on toimittanut sähkötuotteet Erähotelli Inarin koko työmaalle: noin 30-neliöisten Revontulikotien lisäksi Inariin on valmistunut kahdeksan hirsihuvilaa, kaksi majoitusrakennusta ja ravintola. Lisäksi on saneerattu Erähotelli Nangu lähempänä Ivaloa.

Ensi kesänä Inarijärven rannalle nousee vielä viisi revontulikotaa ja tilaussauna, jonka löylyhuone tulee lasikaton alle. Erähotellin kakkosvaihe melkein tuplaa 140 vuodepaikkaa vuonna 2019.

OmaMyymälä nopeuttaa sähkötöitä

Rexelin OmaMyymälä on kontissa Revontulikodan rakennushallin vieressä Ivalossa. 
– OmaMyymälä on sovitettu asiakkaan tarpeisiin ja sen täydentäminen Hyvinkään keskusvarastolta on täysin automatisoitu, Rexelin myyntipäällikkö Ville Nurmi kertoo. Kun asentaja kuittaa ottamansa sähkötarvikkeet puhelimeen ladatulla Rexelin sovelluksella, menee tieto siitä välittömästi keskusvarastolle.

OmaMyymälässä on noin kahden viikon tarve perustarvikkeita ja se täydentyy käytön mukaan. Erikoistavara ja isot kaapelikelat toimitetaan suoraan rakennustyömaalle. Erähotelli Inariin tarvittiin Nurmen mukaan kuitenkin niin paljon erikoistuotteita,
että tilaukset piti tehdä toimittajille jopa puoli vuotta aikaisemmin, jotta ne olisivat varmasti ajallaan Inarissa.

Logistiikkaketjun merkitys on suuri varsinkin silloin, kun toimitaan pitkien etäisyyksien päässä.
– Logistiikkaketjun pitää toimia koko rakentamisen ajan niin, että tarvikkeet ovat saatavissa oikeaan aikaan, Nurmi korostaa ja lisää,
että myös keskinäinen luottamus Mekeltekin paikallisen yhteyshenkilön ja asiakkaan kanssa on ollut äärimmäisen tärkeää.

Rexel kehitti OmaMyymälän, aiemmalta nimeltään Omavaraston, viisi vuotta sitten ja palvelu on toiminut hyvin. OmaMyymälöitä on tällä
hetkellä jo yli kahdessasadassa kohteessa ympäri Suomen ja myös yrityksen 35 myymälää eri puolilla Suomea toimivat samalla periaatteella eli ovat auki asiakkaille 24/7.

Pitkä matka ei pelottanut

Mekeltekin asennuspäällikkö Niko Turpeinen vahvistaa, että OmaMyymälä on ollut kätevä: tarvikkeita ei tarvitse tilata tuhannen kilometrin päästä vaan ne ovat valmiina paikalla. – OmaMyymälä täydentyy viikoittain käytön mukaan ja me saamme keskittyä asennustöihin. 

Mekeltek ja Rexel ovat tehneet yhteistyötä kymmeniä vuosia. Kohteita on varsinkin Satakunnassa ja pääkaupunkiseudulla. Mekeltek
tekee myös paljon teollisuuden asennustöitä, mm. Olkiluodossa, Loviisan vuosihuolloissa sekä Olkiluoto 3:n asennuksia ja asennustarkastuksia ympäri vuoden.

– Viime vuosina olemme työskennelleet myös pohjoisessa – pitkää välimatkaa ei ole pelätty. Kiirettä oli Inarissa varsinkin ennen joulua, kun petipaikat piti saada valmiiksi matkailijoille, Turpeinen kertoo.

Mekeltek on tehnyt Revontulikotien sähköurakointeja kirkonkylän lisäksi myös Saariselällä ja Ivalossa. Töissä on ollut parhaimmillaan kymmenkunta sähköasentajaa. Asentajien löytäminen on ollut oma haasteensa, sillä vanhempien työntekijöiden on usein vaikeampi olla poissa perheidensä luota. – Mutta onneksi Satakunnan alueelta löytyi nuorempia kavereita, joilla on halua reissataTeksti Helena Sahavirta
Kuvat Juha KauppinenInMotion 1/2018

 

- - - 

Tilaa OmaMyymälä käyttöösi

Rexelin paikalliset asiakkuuspäälliköt antavat lisätietoja OmaMyymälät-ratkaisuista ja ehdottavat sinulle kohteeseesi sopivan vaihtoehdon.

Katso myynnin yhteystiedot >>