Ravia ledien loisteessa

Kuopion raviradan uusi led-ulkovalaistus ja kaviouran uudistettu äänentoisto lisäävät turvallisuutta radalla ja viihtyvyyttä katsomossa. Rexelin johtamassa kokonaistoimituksessa pääurakoitsijana oli Sähkötoimisto Murtola Oy, valot toimitti Philips Lighting Finland Oy ja valaisinpylväät valmisti Tehomet Oy. Eri tekijöiden yhteistyö toimi saumattomasti.


Raviradan valo- ja äänentoistoremonttiin osallistui monta toimijaa, mutta koko hanke sujui suunnitelmien mukaan hyvässä yhteishengessä. – Haasteita toki oli, mutta asiat ratkaistiin joustavasti. Esimerkiksi aliurakoitsijan maanrakennustöitä hankaloittivat syksyn sateiset säät, projektimyyjä Veli-Matti Tiihonen Rexelistä sanoo.

Kaupan kokonaistoimittaja Rexel muun muassa sovitti aikataulut ja hoiti tiedotuksen eri tekijöiden kesken. Raviradan valouudistuksessa
kaikki toimijat olivat hyvin sitoutuneet hankkeen onnistuneeseen läpivientiin. Kuopion ravirata on Suomen ja Pohjoismaiden ensimmäinen, joka on varustettu led-valaistuksella.

Valaistus- ja äänentoistoremontin eli radan kaviouran ja katsomon etuosan uuden valaistuksen ja kaviouran äänentoiston suunnitteli
iisalmelainen Insinööritoimisto Aarne Kärkkäinen Oy.


Haasteisiin vastattiin onnistuneesti

– Raviradalla oli toimintaa koko remontin ajan, mutta valaistuksen uudistaminen onnistui hyvin.
Vanhat valaisimet olivat vielä paikoillaan, kun uusia vähitellen asennettiin ja testattiin, pääurakoitsijan Sähkötoimisto Murtolan yrittäjä
Mika Lappalainen kertoo.
– Kaapelit putkitettiin ja vietiin raviradan alta, joten rata oli käyttökunnossa. Lisäksi uutta tekniikkaa yhdistettiin
osin vanhaan ja siinä oli omat vaikeutensa. Uutta tällaisissa järjestelmissä ovat myös kolme jakokeskusta ja aluekaapelointi.
Valaistusta voidaan ohjata mobiilisti tietokoneen tai tabletin avulla esimerkiksi harjoitusvuorojen ajaksi. Myös mahdolliset vikailmoitukset
tulevat langattomasti.

Vähemmän energiaa, enemmän tehoa

Raviradan valaistustasoa nostettiin ja energiankulutusta laskettiin. Valaisinten toimituksesta vastanneen Philips Lighting Finlandin
aluemyyntipäällikkö Matti Mäkelä laskeskelee, että energiansäästö on noin 50 prosenttia vanhaan verrattuna.
– Valon määrällä mitattuna rata on aivan ensimmäisessä luokassa ja valon tasaisuudessa lähes samoissa. Tv-kuvaus on nyt mahdollista uudella tasolla, Mäkelä mainitsee.

Myös valaisinpylväiden mitoitus ja kokonaiskestävyys oli otettava tarkasti laskelmissa huomioon. Raviradalle asennettiin 23 kappaletta 12 metrin ja yksi 18 metrin valopylväs. Valaisimia on yhteensä 84 pylväissä ja kymmenen katsomon räystäslipassa.

– Uudet valaisinpylväät ovat Tehomet Oy:n Kangasniemen tehtaalla valmistettuja. Valonheittimien suuren määrän vuoksi teimme tarkat
lujuuslaskelmat, joissa valonheittimien pintaalalla oli iso merkitys, pylvästoimittaja Tehometin myyntipäällikkö Marko Myyryläinen esittelee.

Turvallisuutta radalle, viihtyvyyttä katsomoon

Pohjois-Savo on yksi Suomen vahvoista hevostalousalueista, joten Kuopion ravirata on suosittu kilpailu- ja kohtaamispaikka. Kuopiossa järjestetään raveja ympäri vuoden, ja kävijöitä on vuosittain noin 30 000.
– Valaistuksen ja äänentoiston uudistukset lisäävät yleisön viihtyvyyttä sekä ohjastajien ja hevosten turvallisuutta. Ratakuulutukset toimivat hyvin nyt myös koko kaviouran alueella, Kuopion Raviradan toimitusjohtaja Marita Huttunen sanoo.

Uusi järjestelmä rakennettiin tiukalla aikataululla, sillä maa- ja metsätalousministeriön investointitukipäätös tuli huhtikuun lopussa 2017
ja hyvin sujunut uudistushanke valmistui joulukuun puolivälissä.
– Hankkeen kokonaiskustannukset olivat noin 500 000 euroa. Siihen sisältyivät tuomariston työn avuksi tulleet kaarrekamerat.
Yleisö ja raviohjastajat ovat kiitelleet uudistusta. Myös tekniset ratkaisut ja niiden toteutus ovat herättäneet kiinnostusta ulkomaita myöten.

 

Hyvin sujui! Valouudistuksen tekijöitä olivat muun muassa Philips Lighting Finland Oy:n Matti Mäkelä (vas.), Kuopion raviradan Marita
Huttunen, Tehomet Oy:n Marko Myyryläinen, Rexel Oy:n Veli-Matti Tiihonen ja Sähkötoimisto Murtola Oy:n Mika Lappalainen.

 

Toteutuksessa käytettiin
Valonheittimet ja valaistuksen ohjaus

Raviradan valaistus:

Optivision led-valaisinten elinikä 100 000 tuntia. Perinteisillä isotehoisilla purkauslamppuratkaisuilla lampunvaihtosykli on 2–4 vuotta, joten kunnossapidon kustannuksissakin säästetään huomattavasti.

• Philips OptiVision led-valo BVP515
1xLED1340/757, teho 981 W,
valon värilämpötila 5 000 K, 70 kpl
• Philips OptiVision led-valo BVP525
1xLED2020/757, teho 1 471 W,
valon värilämpötila 5 000 K, 14 kpl
Katoksen alla:
• Philips OptiVision led-valo BCS400
GRN52-3S/757 II DM GR D9, teho 36 W,
valon värilämpötila 5 000 K, 10 kpl

Valaistuksen ohjaus:
Philips Lightingin kehittämä PerfectPlay-ohjausratkaisu mahdollistaa ohjauksen painonapeilla, älypuhelimella, tabletilla tai tietokoneella. Ei vaadi radioantenneja tai modeemeja valaisimiin, vaan itse himmennyssignaali (Dali) viedään valaisimelle verkkojännitteen mukana. Tämä on toimintavarma ja kestää ulkoisia häiriöitä hyvin.


Teksti Jarmo Seppälä
Kuvat Jesse Karjalainen

 

InMotion 1/2018

 - - -

Kaipaatko päivitystä valaistukseen?

Rexelin paikalliset asiakkuuspäälliköt antavat lisätietoja valaistuksesta ja ehdottavat sinulle kohteeseesi sopivat vaihtoehdot.

Katso myynnin yhteystiedot >>