Motonetin uudet led-valot tuovat ekologisuutta ja energiatehokkuutta

Suomalainen perheyritys Motonet avasi Joensuuhun uudet toimitilat syyskuun alussa vilkkaalle kauppapaikalle Kuurnankadun alkuun. Kokonaispinta-alaltaan noin 6 000 neliön tila on valaistu lähes kokonaan Rexelin toimittamilla led-valaisimilla.

 

Motonetin uuteen myymälään oli alkuperäisten suunnitelmien mukaan tarkoitus asentaa perinteiset T5-loisteputket.

– Saimme hyviä kokemuksia Savonlinnan toimipisteeseen asennetuista led-valoista ja ehdimme viime tingassa vaihtaa valaistussuunnitelman tänne Joensuuhun, kertoo Juha Rönkkö, Broman Groupin rakennuttajapäällikkö.

Joensuun Motonettiin asennettiin Purso Oy:n valmistamat SNEP-järjestelmän led-valaisimet. Valintapäätökseen vaikuttivat Purson valaisimien energiatehokkuus, alhaiset käyttökustannukset sekä investoinnin hinta-laatusuhde.

– Led-valojen käytöllä saavutamme mahdollisimman pienen hiilijalanjäljen, minkä takia asennamme ne jatkossa kaikkiin myymälöihin, Rönkkö jatkaa.

 

Huoltovapaata valoa

Vesa Eerola (vas.), Jukka Halonen, Juha Rönkkö ja Juha Putkonen toteavat yhteistyön sujuneen hienosti Joensuun Motonetin uusien valaisimien hankinta- ja asennusprosessissa.

 

Purson valaisimien tärkeä ominaisuus on huoltovapaus. Valaisimissa ei ole mitään sellaisia vaihdettavia elementtejä, joita tarvitsisi huoltaa tai kunnostaa. Purson valaisimien takuuaika on viisi vuotta ja standardeissa myymäläolosuhteissa valaisimien elinikä voi olla jopa 20 vuotta.

– Huoltovapaus ja energiatehokkuus tuovat ison säästöpotentiaalin asiakkaalle, hehkuttaa Vesa Eerola, Purson avainasiakasmyyjä.

Pursolla valaistus suunnitellaan aina asiakkaan tarpeiden ja toiveiden mukaan. Motonetin tiloissa tarvittavat valaisimet ja valotasot on määritelty tarkasti, mikä täytyi ottaa huomioon suunnittelussa.

– Valon määrä on määritelty myymälöissämme noin 900 luxiin ja valon täytyy olla tasaista läpi myymälän. Kohdevaloja ei ole erikseen, Rönkkö kuvailee.

Sama Purson valaisin sopii hyvin erikorkuisiin tiloihin, mikä mahdollistaa valaistuksen ulkoasun yhtenäisyyden rakennuksen eri osissa. Valaisimen teholuokka määritellään suunnitelmassa etukäteen, ja sillä säädetään valoteho tilaan ja tarpeeseen sopivaksi.

– Myymälän valaistus on onnistunut, kun asiakas ei kiinnitä siihen huomiota, kertoo Eerola. Liian kirkkaat valot häiritsevät yhtä lailla
kuin liian pimeä myymälä.

 

Yhteispelillä hyvään lopputulokseen

 

Motonetin myymälään asennetut valaisimet olivat esikytkettyjä pistoliittimin, joten asennustyö alkoi toimistopöydän äärestä vaiheistuksen läpikäymisellä. Valaisimien välinen kaapelointi tulee automaattisesti valaisintoimituksen mukana pistoliitostekniikkaa käytettäessä. Työt olivat pitkälle esivalmisteltuja Purson toimesta. Eri asennusvaiheistukset löytyivät valmiiksi eri lavoilta, valaisimet olivat etukäteen positiomerkattuja ja valaistussuunnitelma oli kaikkien saatavilla. Asennustyöt hoiti Joensuun Sähköinsto Oy.

– Purson valaisimet ovat erittäin helppoja ja nopeita asentaa, kehuu Juha Putkonen, Joensuun Sähköinsto Oy:n projektinhoitaja.

Purso on selvästi panostanut asennettavuuteen ja hyvä esivalmistelu estää virheiden mahdollisuuden. Rexel toimitti Motonetin tiloihin yhteensä 550 valaisinta. Toimitusaika pysyi lyhyenä ja asentajat pääsivät nopeasti töihin.

– Toimitus sujui meiltä loistavasti, iloitsee Jukka Halonen, Rexelin asiakkuuspäällikkö.

Nonstop Omavarasto on asiakkaan tiloihin perustettava sähkötarvikevarasto, josta urakoitsija voi hakea tarvitsemansa tarvikkeet ilman aikaa vievää autolla ajelua ja puheluita tukkuliikkeelle. Rexel varusti Nonstop Omavaraston myös Motonetin rakennustyömaalle. Varastosta löytyvät tuotteet sovittiin etukäteen Joensuun Sähköinston kanssa.

– Paikan päällä oleva varasto helpottaa asentajien päivittäistä rutiinia tarvikkeiden hakemisessa. Urakoitsijan ei myöskään tarvitse sitoa pääomaan varastoon, vaan tarvikkeesta lähtee lasku vasta, kun se kirjataan ulos varastolta, kertoo Halonen.

Rexelin palvelu koettiin Joensuun Sähköinstolla toimivaksi ja urakoitsijan aikaa säästäväksi. Motonetin projekti pysyi aikataulussa ja kaikki toimijat hoitivat oman osansa. Nykyajan tiukoissa määräajoissa on tärkeää, että aikataulut pitävät koko ketjussa. Luotettavat tavarantoimittajat ja urakoitsijat mahdollistavat onnistuneen lopputuloksen.

– Yhteispeliähän tämä on. Mitä suorempi keskusteluyhteys on kaikkien ketjun toimijoiden välillä, sitä paremmin koko projekti saadaan hoidettua, toteaa Eerola Pursolta.

Joensuun Motonetillä ollaan tyytyväisiä lopputulokseen. Varsinkin henkilökunnalta on tullut hyvää palautetta myymälän valoisuudesta.

– Mielikuva valosta on tärkein ja kun se koetaan miellyttäväksi, on valaisussa ja investoinnissa onnistuttu, Rönkkö kiittää.

 

Motonet panostaa kotimaisuuteen

Suomalaisena perheyhtiönä Motonet arvostaa kotimaisuutta ja perhearvoja. Projektin toimijoista myös Purso ja Joensuun Sähköinsto ovat menestyneitä perheyhtiöitä. Rexelin valtakunnallinen myymäläverkosto palvelee asiakkaitaan ympäri vuorokauden viikon jokaisena päivänä.

Joensuun kiinteistön konsepti poikkeaa normaalista, sillä kokonaisuudesta noin 2 000 neliötä on vuokrattu muille kuin konsernin yhtiöille.

Motonetillä on 29 erikoistavarataloa 27 kaupungissa Suomessa ja Virossa. Motonet työllistää Suomessa yli tuhat henkilöä ja se kuuluu Broman Group -konserniin.

 

Teksti Johanna Kokkola | Kuvat Miska Korpelainen