Leikin riemua uusissa valoissa

Pelipuistossa valaistus ja sen toimintavarmuus on yksi tärkeimmistä turvallisuustekijöistä. Kuusamon Tropiikin Angry Birds -puiston valaistus uusittiin Rexelin energiatehokkaalla ratkaisulla.

Kuusamolaissisarukset Ronja, Aino ja Pihla Heikkilä peuhasivat puistossa kesävieraiden, Jyväskylästä kotoisin olevien Venla ja Iida Tolosen kanssa. Kaikilla oli kivaa!

 

Kuusamon Tropiikin Angry Birds -puiston ovet on juuri avattu ja päällä on täysi hulina. Lapset kieppuvat, riippuvat ja pomppivat, juoksevat ylös ja laskevat alas, polkevat kilpaa, potkivat tarkkuutta ja taiteilevat volttimonttuun.

Tropiikin huollosta vastaava Ari Kämäräinen seuraa vauhdikasta menoa hymyssä suin. Alkutalvesta uusittu valaistus toimii juuri niin kuin pitää; valaisee energiatehokkaasti sopivilla tehoilla ja ennen kaikkea takaa lasten turvallisuuden.

– Jo alun perin valaistus olisi pitänyt toteuttaa hieman toisin. Aiemmin, kun tuli sähkökatkos, kesti kymmenen minuuttia ennen kuin valot syttyivät uudestaan. Nyt sitä ongelmaa ei enää ole. Toinen syy valaistusremontille oli monimetallilamppujen vanheneminen. Ne alkoivat palaa yksi kerrallaan, joten päätimme uusia kerralla koko valaistuksen.


Energiatehokasta ja toimivaa valoa

Holiday Club Tropiikin huoltopäällikkö Ari Kämäräinen (vas.), Rexelin asiakkuuspäällikkö Joel Hanhela ja urakoitsija Tarmo Mustonen (oik.) ovat tyytyväisiä Kuusamon Angry Birds -puiston valoremonttiin. Valaistus on aiempaa kirkkaampi, eikä katkeile sähkökatkojen aikana. 

Angry Birds -puiston uusien Myar-led-valojen käyttöikä on 50 000 tuntia enintään 20 prosentin valonalenemalla. 94-wattisia valaisimia asennettiin puistoon 48 kappaletta. Mallisto on saatavana pinta- ja uppoasennettuna. Erikoistilauksesta myös elintarviketeollisuusmallit.

 

Joulukuussa neljä vuotta toimineen, avaran sisäpuiston valaistus rakennettiin täysin uusiksi Rexelin Kandela-konseptilla. Kandela on Rexelin tarjoama kokonaisratkaisu, jonka avulla valaistuksen energiatehokkuushankkeet toteutetaan vaivattomasti.

– Oikein suunnitellut ja toteutetut valaistusratkaisut pienentävät sähkölaskua merkittävästi, parantavat työturvallisuutta ja -tehokkuutta sekä valon laatua ja pienentävät hiilidioksidipäästöjä, kertoo Rexelin asiakkuuspäällikkö Joel Hanhela Kuusamosta.

Projekti alkoi, kun Hanhela otti yhteyttä Tropiikkiin. Kävi ilmi, että valaistuksen uusimista oltiin jo suunniteltu. Yhteistyöhön oli helppo lähteä.

– Pojilla sattui olemaan tarvetta ja meillä hyvä ratkaisu heille. Kämäräisen mukaan kyselyjä tehtiin myös muille toimijoille, mutta
Rexelin kokonaisvaltainen suunnittelu vei voiton.

– Paitsi valaistuksen toimivuudesta ja tehosta, kyse on myös energiansäästöstä. Arvio energiankulutuksesta on, että led-valaistus pudottaa valaistuksen osuuden kolmannekseen entisestä. Se on merkittävä summa.

Hankkeen kustannusarvio oli noin 14 000 euroa ja Kämäräisen mukaan summa on maksettu takaisin vajaassa kolmessa vuodessa.

 

Pitkä käyttöikä ja pieni valonalenema

Uusia valaisimia 48 kappaletta, kustannusarvio 14 000 euroa, takaisinmaksuaika alle 3 vuotta.

 

Vanhat valot olivat 250-wattiset ja uudet vain 94-wattiset. Kaikkiaan valaisimia asennettiin 48 kappaletta.

– Pyrimme kaikessa toiminnassamme mahdollisimman ekologisiin ratkaisuihin. Valaistus on suuri sähkön kuluttaja, Kämäräinen sanoo.

Angry Birds -puistoon asennettujen uusien led-valojen käyttöikä on 50 000 tuntia 20 prosentin valonalenemalla.

– Se on paljon, jos sitä vertaa vaikka vanhan hehkulampun noin tuhannen tunnin tai loistelampun 10 000 tunnin käyttöikään, remontin urakoineen Sähköpalvelu Mustosen toimitusjohtaja Tarmo Mustonen sanoo.

 

Valaisimien vaihto toteutui viikossa

Valaistusremontti alkoi katselmuksella, jossa käytiin läpi tilat sekä valaistusvoimakkuustasot.

– Rexelin Jukka Luukkanen teki laskelmat ja selvitti, millainen valotaso olisi paras mahdollinen pelipuistoon. Valaistussuunnitelmassa
otettiin kattavasti huomioon direktiivien ja standardien suositukset. Sen jälkeen pyydettiin tarjoukset urakoitsijoilta. Parhaimman teki pitkäaikainen kuusamolainen yhteistyökumppanimme Sähköpalvelu Mustonen, kertoo Rexelin Hanhela.

Kun suunnitelma oli valmis, ryhdyttiin työhön. Valaisimien vaihdossa meni viikko; maanantaina aloitettiin ja perjantaina oli valmista. Lapset palasivat pelipuistoon lauantaina.

Katselmus ja suunnitelmat tehtiin marraskuussa ja varsinainen työ tammikuussa. Valoremontti siirtyi joulun yli, sillä parhaimman sesongin ajaksi vihaisten lintujen puistoa ei haluttu sulkea. Kämäräisen mukaan tammikuussa matkailupaikkakunnalla on perinteisesti hiljaisempaa, joten se oli luonteva ajankohta valoremontille.

– Perusprojekti urakoitsijalle, kiteyttää Tarmo Mustonen.

Huolella laadittu valmis suunnitelma oli Mustosen mukaan helppo toteuttaa. Valaisimien vaihto työllisti yhden miehen ja harjoittelijan sekä Tropiikin työvoimaa nosturi- ja purkumiehinä. Haastavinta oli puiston rakenteiden siirtely. Massiiviset vihaiset linnut ovat painavia leikkivälineitä.

– Liikkuminen oli suhteellisen vaikeaa ja työskentelykorkeus yhdeksän metriä, mutta jouhevasti se meni, Mustonen kommentoi työnkulkua.

 

Ei enää ongelmia sähkökatkoista

Remontissa uusittiin vain katossa oleva päävalaistus. Poistumistievalot ja hätävalaisimet jäivät ennalleen.

– Myös salin valaistuksen sävy muuttui remontissa hieman: monimetallin valonväri oli lämmin, kun taas uusien led-valaisimien valkea, sanoo Hanhela.

Valaistuksella on äärimmäisen tärkeä rooli ikkunattomassa tilassa. Kämäräisen mukaan se on ennen kaikkea turvallisuustekijä, jolla eliminoidaan mahdollisuudet loukkaantua.

– Varsinkin kesäaikaan, kun sähkökatkoja on ollut, meillä oli ongelmia valaistuksen kanssa. Katkon aikana syttyvät kyllä seinä- ja turvavalaistusvalot, mutta ne eivät mahdollista toimintaa puistossa. Aina oli se vaara, että jos sähköt katkeavat kun lapset kiipeilevät telineissä, joku putoaa. Onneksi vakavilta vahingoilta on vältytty.

 

Reilut 30 000 vierasta vuodessa

Angry Birds -puiston laitteiden kuntoa seurataan päivittäin ja huolletaan kuukausittain.

Kovalla käytöllä olevassa puistossa vierailee reilut 30 000 leikkijää vuodessa. Vilkkainta käyttö on kevättalven hiihtolomaviikkoina.

 

Teksti Ulla Ingalsuo | Kuvat Paavo Hamunen