Kolme kotimaista toimijaa yhdisti voimansa

Rexelillä, Rovaniemen Nevellä ja Nestor Cables Oy:n tehtaalla Oulussa odotetaan kuumeisesti Lapin kesää ja varsinaisen rakennuskauden alkua. Kolmen toimijan yhteistyönä Rovaniemelle rakentuu koko kaupungin kattava valokuituverkko, joka palvelee paikallisia ja näyttää mallia muulle Suomelle.

Rovaniemi oli Suomen suurista kaupungeista ensimmäinen, joka lähti viemään kaupunginlaajuista
valokuituverkkohanketta rohkeasti eteenpäin. – Neve ja Rovaniemi ovat tällä saralla suunnannäyttäjiä
koko Suomelle, kehuu Nestor Cablesin avainasiakaspäällikkö Timo Hänninen (keskellä). Vasemmalla
Nestor Cablesin entinen avainasiakaspäällikkö Jari Kleemola ja oikealla myyntijohtaja Lassi Siivola.


Lapin pääkaupungissa, Rovaniemellä, on kääritty hihat valokuituverkon rakentamisen saralla. Vuonna 2017 käynnistynyt koko kaupungin ja maalaiskunnan kattava rakennushanke toimii suunnannäyttäjänä Suomen muille suurkaupungeille. Lapissa on nimittäin ymmärretty olennainen: valokuituverkko on tärkeä osa aikamme infrastruktuuria siinä missä sähkö- ja vesiverkotkin. Siksi sitä täytyy myös kehittää.

– Suomessa on eletty siinä uskossa, että langattomat yhteydet riittävät, eikä kiinteitä yhteyksiä tarvita. Mutta mobiiliyhteydet eivät yksinään tule jatkossa riittämään, vaan ne tarvitsevat tuekseen kattavan valokuituverkon lisääntyvän tiedonsiirron tarpeen kattamiseksi, Napapiirin Kuituverkot Oy:n tietoverkkopäällikkö Joonas Laurila korostaa.

Neven eli Napapiirin Energia ja Vesi Oy:n tytäryhtiönä Napapiirin Kuituverkot tekee uraauurtavaa pioneerityötä valokuituverkkoihin liittyen. Saman katon alla tapahtuu paljon: Arktisen kiertotalouden monialakorsernina toimiva Neve tarjoaa niin sähkönsiirron, vesihuollon, kaukolämmöntuotannon kuin digitaalisten palvelujen ja kiertotalouden tuotteiden palveluja – infraa ja valokuituverkkoa unohtamatta.

– Energia- ja vesiyhtiönä Neve on kotimaisista kunta-alan toimijoista ensimmäisten joukossa edistämässä ja rakentamassa sitä valokuituinfraa, jota maanlaajuisesti täytyy edistää ja rakentaa. Neve on infrarakentamisen ammattilainen, kehuu Nestor Cablesin avainasiakaspäällikkö Timo Hänninen.


Kauaskantoista yhteistyötä

Valokuituverkon rakentaminen on monivuotinen hanke, joka ei tapahdu käden käänteessä, eikä varsinkaan yhden toimijan voimin. Reilun kilpailutuksen tuloksena Neven eli hankkeen päätoimisen toteuttajan yhteistyökumppaneiksi valikoituivat valtakunnallinen sähkö- ja telemateriaalin tukkuliike Rexel sekä Oulussa toimiva valokaapelien valmistaja Nestor Cables. Yritysten raudanlujat ammattilaiset ovat tehneet tiivistä yhteistyötä jo vuosikymmenen ajan. Yhteistyö kolmen toimijan välillä toimii siten, että Nestor Cables valmistaa tuotteet ja Rexel toimittaa ne televerkkoasiakkaalleen Nevelle ennalta suunnitellun rakennusaikataulun ja tarpeen mukaan.
– Tuotteisiin lukeutuvat kaikki verkon passiiviset osat, kuten putkitus-, jatkamis- ja päättämistarvikkeet, kaapelit sekä kaapeleiden suojaustuotteet ja katujakokaapit. Tuotteet varastoidaan Rexelin ylläpitämään digitaaliseen OmaMyymälään Rovaniemellä, Rexelin avainasiakaspäällikkö Tuomas Paijola kertoo.

Koko Suomen mittakaavassa intohimoinen ja kunnianhimoinen, pääpiirteissään vuosien 2017 ja 2020 välille ajoittuva hanke, on vielä alkumetreillään, mutta tiimityö on jo osoittautunut sujuvaksi ja saumattomaksi. Se on paitsi vahvan osaamisen ja keskinäisen luottamuksen, myös kauaskantoisen suunnitelmallisuuden ansiota. – Työmaat ovat edenneet suunnitelmien mukaan, eikä materiaalien saatavuudessa ole ollut ongelmia. Valmistaja on aina osannut varautua menekkiin ja pikaisiin tarpeisiinkin on vastattu nopeasti, Laurila ylistää. – Se johtuu siitä, että teidän ennusteenne ja arvionne ovat pitäneet paikkansa, Nestor Cablesin myyntijohtaja Lassi Siivola lisää.


Katseet kohti Lapin kesää

Vielä muutaman kuukauden ajan Rovaniemen Mäntyvaarantiellä sijaitsevat materiaalivarastot saavat nauttia hiljaiselosta. Kesäkuun kieppeillä käynnistyy varsinainen rakennuskausi, joka kestää jotakuinkin viiden kuukauden päivät – riippuen Lapin kesästä.

– Täällä pohjoisessa rakennuskausi on todella lyhyt, miltei puolet lyhyempi kuin etelässä. Rakennustyön aloitus ja lopetusajankohta riippuvat täysin säistä, jotka muuttuvat koko ajan, Laurila mainitsee.
– Kausi on lyhyt ja välimatkat pitkät, mutta samoilla spekseillä täällä silti rakennetaan. Tekniikka ei muutu ja valokaapeleissa on pitkät siirtoyhteydet, Siivola lisää.

Haastatteluhetkellä, paukkupakkasen keskellä, katseet ja odotukset on suunnattu kesään. Valokuituverkkoa suunnitellaan ja ennusteita tehdään pitkälle eteenpäin. – Kesää varten meillä on jo raaka-ainepankki olemassa Neven tilauksia ajatellen. Helmikuun lopulla aletaan valmistaa tavaraa puskuriin, Siivola summaa.

 

Teksti Maria Paldanius
Kuvat Kaisa SirenJulkaistu InMotion 1/2019 -asiakaslehdessä maaliskuussa 2019